ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »
« < 1326 1327 1328 1329 1330 ... 1838 > »

Harry Potter i filozofia. Przewodnik po Hogwarcie dla mugoli

Cieszę się niezmiernie, że fanów opowieści o Harrym można znaleźć na poważnych uniwersytetach, a nawet na wydziałach filozofii. Współcześni myśliciele dostrzegli w książkach J.K.Rowling wiele pytań filozoficznych, które od wieków zajmują filozofów. Zebrali swoje przemyślenia w barwnych esejach i tak powstała niniejsza publikacja.

Jestem fanką Harrego od pierwszego tomu jego przygód, czyli od 2000 roku, kiedy ukazała się pierwsza część 7-tomowej sagi. Przez te wszystkie lata dorastałam z Harrym i odnajdywałam w książkach o nim wiele marzeń mojego dzieciństwa. Było mi zawsze niesamowicie przyjemnie cofać czas i znowu czuć się, jak mała dziewczynka, która marzy o umiejętności latania, albo czarowania. Czasami wchodziłam w opowieści głębiej, dostrzegałam w nich ukryte przesłania, metafory, czerpałam z nich wiele inspiracji. Ale nigdy nie weszłam aż tak głęboko, żeby dostrzec w postaciach z książek kulturowe archetypy, ani meta-opowieści. Tymczasem zarówno postaci, jak i ich przygody opisane w serii książek o Harrym Potterze są genialnym punktem wyjścia do rozważań o życiu i śmierci, o odkupieniu poprzez miłość, o wyborach determinujących życie człowieka, a także o odróżnianiu rzeczywistości od iluzji i wielu innych.

Nie ze wszystkimi hipotezami i odniesieniami musisz się zgodzić. Ale na pewno warto jest dołączyć do tych, którzy widzą w Harrym kogoś więcej, niż młodego, nieopierzonego czarodzieja.
mapymysli.com Katarzyna

Dlaczego mnie nie rozumiecie? Poznaj osiem barier w komunikacji i pokonaj je

Jeśli chciałbyś doskonalić swoje umiejętności komunikacyjne, sięgnij po książkę Kevina Hogana i Rona Stubbsa Poznaj 8 barier w komunikacji i pokonaj je. Kevin Hogan to światowej sławy specjalista w dziedzinie wywierania wpływu, który ma na swoim koncie kilka bestsellerowych poradników. Natomiast Ron Stubbs jest dyplomowanym hipnoterapeutą, prelegentem i wykładowcą akademickim.

Zęby sprawdzić, czy ta książka jest dla Ciebie, odpowiedz sobie na kilka pytań: 1. Czy potrafisz zrobić dobre pierwsze wrażenie

2. Czy umiesz treściwie i w sposób ciekawy opowiadać swoje historie

3. Czy jesteś w stanie uważnie wysłuchać swojego rozmówcy

4. Czy kłócąc się, masz czasem chęć „dowalić" rozmówcy

5. Czy zdarza Ci się krytykować innych głośno

6. Czy okazujesz czasem swoją wrogość i pogardę

7. Czy bywa, że lekceważysz innych wykorzystując w tym celu mowę ciała

8. Czy przestrzegasz cyklu skutecznej komunikacji

Jeśli, podobnie jak ja, nie masz pojęcia, na czym polega cykl skutecznej komunikacji (w każdym razie od strony teorii), to zajrzyj do książki Hogana i Stubbsa. Nie zajmie Ci to wiele czasu - całość zajmuje 166 stron, w tym wiele wypunktowań i przykładów. To lektura na jeden lub dwa wieczory. Chociaż język publikacji jest czytelny i przystępny, nie brak w niej odniesień do licznych badań naukowych i książek akademickich. Możesz być pewien, że doskonalisz swoje umiejętności komunikacyjne w zgodzie z najnowszymi teoriami naukowymi, a to zawsze miła rzecz.
Gazeta Ubezpieczeniowa .AWZ, 2012-04-17

Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań

„Ujęcia ze smakiem” to świeżo wydany poradnik Helene Dujardin, poświęcony fotografii kulinarnej. Autorka pochodzenia francuskiego, od kilkunastu lat obywatelka USA, magister historii, opowiada o swojej przypadkowo odkrytej pasj,i jaką stała się dla niej fotografia jedzenia. Zakładając bloga kulinarnego o nazwie „Tartelette” w 2006 roku, Helene szybko zyskała uznanie wśród czytelników. Dzięki profesjonalnym zdjęciom, świetnemu wyczuciu estetyki w dekoracji dań, Helene zaistniała również w licznych publikacjach oraz mediach takich jak „Elle”, „Forbes”, „The Times”, „CNN”, „Marta Stewart” i innych.

Poradnik jest instrukcją dla tych którzy chcieliby spróbować swoich sił w fotografii jedzenia. „Ujęcia ze smakiem” to zbiór cennych porad począwszy od podstaw takich jak rola światła, poprzez analizę trybów w aparacie, kończąc na szczegółowych poradach przygotowujących nas do sesji, odpowiedniej stylizacji i kompozycji potraw. W książce nie zabrakło również rozdziału poświęconego postprodukcji, czyli uwag dotyczących kopiowania, edycji zdjęć, ich przechowywania oraz udostępniania jak i praw autorskich.

Podstawy fotografii

Autorka podkreśla, że bez względu na to jaki mamy aparat, jesteśmy właścicielami lustrzanki czy kompaktu, posiadając podstawową wiedzę o fotografii, możemy robić fantastyczne zdjęcia. „Jeśli chcesz tworzyć piękne zdjęcia, musisz rozumieć rolę świateł i cieni, kompozycji i przesłony, czułości i balansu bieli, a także wielu innych czynników”, dodaje. Kluczową rolę podczas robienia zdjęć stanowią prawidłowe ustawienia w aparacie. Niezależnie od modelu, tryby fotograficzne są jednakowe dla wszystkich aparatów, a ich znajomość to absolutna podstawa. Nie należy zapominać o odpowiednim ustawieniu balansu bieli, czułości matrycy (ISO), przysłony oraz czasu naświetlania. To właśnie dzięki znajomości tych funkcji możemy osiągnąć niepowtarzalny efekt, dobrać odpowiednią głębię ostrości i nadać zdjęci indywidualny charakter.

Kompozycja i stylizacja

„Ujęcia ze smakiem” nauczą nas również jak stworzyć ciekawą kompozycję potraw, które chcemy sfotografować. Ważne jest przemyślane umiejscowienie głównego tematu w kadrze. Element przewodni nie koniecznie musi się znajdować po środku, może być też ustawiony asymetrycznie aby nadać zdjęciu bardziej niestandardowy charakter. Przy aranżacji naszej kompozycji przyda się zapoznanie się z regułą trójpodziału, która polega na umieszczeniu kluczowych elementów kadru w tzw „ gorących punktach”. Reguła ta ma na celu stworzenie kompozycji która jest naturalnie atrakcyjna dla ludzkiego oka. Autorka zachęca przede wszystkim do intuicyjnego podejścia w kompozycji, odejścia od sztywnych reguł oraz traktowania ich ze swobodą.

„Ujęcia ze smakiem” Helene Dujardin to poradnik z pewnością godny polecania, przede wszystkim ze względu na ciekawe, konkretne i uporządkowane informacje na temat fotografii, osobisty charakter jaki autorka nadała swojej książce ale również liczne piękne ilustracje jedzenia.
gotujmy.pl domix

Talent nie istnieje. Droga do praktycznego osiągania mistrzowskich umiejętności

Dobra wiadomość – nie musisz mieć żadnych specjalnych zdolności, żeby osiągać wybitne rzeczy! Badania pokazują, że talent nie istnieje, wystarczy wyłącznie twoja praca. Bardzo, bardzo dużo pracy, wykonywanej w specjalny, przemyślany sposób, ale jednak jest to tylko praca, a nie żaden tajemniczy “talent”.

Niedawno ukazała się na polskim rynku książka autorstwa Artura Króla pt. “Talent nie istnieje”. W książce znajdziesz konkretne porady dotyczące tego, w jaki sposób zbudować program celowego ćwiczenia dowolnych umiejętności, czyli co zrobić, aby rozwijać swoje umiejętności na tyle skutecznie, by doprowadzić je na poziom ekspercki.

Bardzo konkretna książka, z której na pewno skorzysta każdy, kto jest na serio zainteresowany efektywnym usprawnianiem swoich umiejętności. Polecam!
blog.coachingkariery.pl Beata, 2012-04-14

Zdrowie masz we krwi! Jak żyć w zgodzie z grupą krwi

Chcesz schudnąć i szukasz najbardziej odpowiedniej dla siebie diety? Cierpisz na jakąś dolegliwość i chcesz ją skutecznie wyleczyć? Kluczem do osiągnięcia zarówno zdrowia, jak i zgrabnej sylwetki jest wprowadzenie w życie diety zgodnej z Twoją grupą krwi. Przekonasz się, jak szybko Twój organizm pozbędzie się szkodliwych toksyn i chorób układu trawiennego, a Ty poczujesz się o wiele lepiej niż dotychczas. Odpowiednio dobrane menu pozwoli Ci cieszyć się zdrowiem i urodą przez długie lata. Pomoże też w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym i zagrażającym życiu, takim jak cukrzyca, choroby nowotworowe czy kardiologiczne.

Autorka obala pokutujący od zarania dziejów mit, że wszyscy powinniśmy jeść to samo. Przytacza wiele historii osób, których życie diametralnie się zmieniło dzięki zastosowaniu porad związanych z dietą zgodną z ich grupą krwi. Wskazuje, jak ważne jest zaszczepianie właściwych nawyków żywieniowych już u dzieci. Wiedza na temat wartości domowego pieczywa orkiszowego czy niełączenia węglowodanów z białkami w jednym posiłku to podstawa w budowaniu zdrowego społeczeństwa, świadomego korzyści i zagrożeń płynących z różnych sposobów odżywiania się.

Znajdujemy tu szczegółowe informacje na temat produktów zabronionych i zalecanych w diecie dla osób z grupą krwi O, A, B i AB. Informacje są przestawione w zrozumiały dla przeciętnego czytelnika i uporządkowany sposób. Dołączona bibliografia odsyła do innych książek, które pozwolą pogłębić naszą wiedzę na temat zdrowego odżywiania i dbałości o zdrowie.

To pierwsze kompendium wiedzy na temat zdrowej i zbilansowanej diety dla każdego z nas, powinno znaleźć się w każdym domu, by służyć jego mieszkańcom w osiąganiu zdrowia i lepszego samopoczucia. Sama już wprowadziłam kilka wskazówek do własnej diety. Nigdy nie jest przecież za późno, żeby zacząć lepiej żyć.
urodaizdrowie.pl Lidka N., 2012-04-10
« < 1326 1327 1328 1329 1330 ... 1838 > »