Systemowe zarządzanie obroną żywności przed terroryzmem
- Autor:
- Małgorzata Wiśniewska
- Promocja Przejdź
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego
- Ocena:
- Bądź pierwszym, który oceni tę książkę
- Stron:
- 356
-
PDF
Opis książki: Systemowe zarządzanie obroną żywności przed terroryzmem
Praca opisuje istotę i znaczenie terroryzmu żywnościowego oraz zjawiska obrony żywności na tle zagadnień związanych z jakością, w tym z bezpieczeństwem żywności. Przedmiotem badań są rozwiązania o charakterze systemowym, jakie mogą wspierać organizacje należące do łańcucha żywnościowego, pragnące spełnić postulat rynkowy i społeczny w zakresie obrony żywności przed sabotażami. Autorka za cel obrała opracowanie i zaprezentowanie możliwych do wprowadzenia wersji systemów zarządzania obroną żywności, jak również modelu samooceny dojrzałości tych systemów, pozwalającej organizacji na bieżące, samodzielne monitorowanie stanu obrony w tym zakresie i jej doskonalenie.
Wybrane bestsellery
-
Publikacjami poświęconymi zarządzaniu projektami można wypełnić całe biblioteki. Dostępne są niemal encyklopedyczne kompendia wiedzy na ten temat, wyjaśniające metodologie prowadzenia projektów, sposoby ich klasyfikacji czy też przewagi i niedociągnięcia poszczególnych z nich. Z licznych pozycji ...
10 zasad dowożenia projektów nierealnych. Jak odnosić sukcesy w trudnych i złożonych projektach informatycznych 10 zasad dowożenia projektów nierealnych. Jak odnosić sukcesy w trudnych i złożonych projektach informatycznych
(35.40 zł najniższa cena z 30 dni)38.35 zł
59.00 zł(-35%) -
Oto zwięzłe i równocześnie praktyczne kompendium, w którym znajdziesz 20 praktyk udanego planowania, analizy, specyfikacji, walidacji i zarządzania wymaganiami. Praktyki te są odpowiednie dla projektów zarządzanych zarówno w tradycyjny, jak i zwinny sposób, niezależnie od branży. Sprawią, że zesp...
Specyfikacja wymagań oprogramowania. Kluczowe praktyki analizy biznesowej Specyfikacja wymagań oprogramowania. Kluczowe praktyki analizy biznesowej
(40.20 zł najniższa cena z 30 dni)43.55 zł
67.00 zł(-35%) -
Funkcjonujemy w rzeczywistości, którą cechują wysoka zmienność i niepewność. Otoczenie biznesowe i społeczne przedsiębiorstw w Polsce i na świecie jest złożone, bardzo niejednoznaczne ― o wiele bardziej, niż miało to miejsce jeszcze trzydzieści, dwadzieścia, a nawet dziesięć lat temu. Dlate...
Modelowanie procesów biznesowych. BPMN 2.0 od podstaw Modelowanie procesów biznesowych. BPMN 2.0 od podstaw
(32.94 zł najniższa cena z 30 dni)35.69 zł
54.90 zł(-35%) -
Znasz zasadę 80/20? Zgodnie z nią 20 procent przyczyn czy też wkładu w przedsięwzięcie przekłada się na 80 procent uzyskanych wyników. Zbyt wiele czasu bowiem poświęcamy szczegółom, zamiast skupić się na tym, co naprawdę ważne. Przekonaj się, że kiedy wprowadzisz w życie zasadę 80/20, Twoja efekt...
Zasada 80/20 rządzi światem. Osiągaj więcej mniejszym wysiłkiem Zasada 80/20 rządzi światem. Osiągaj więcej mniejszym wysiłkiem
(23.94 zł najniższa cena z 30 dni)25.92 zł
39.90 zł(-35%) -
Jedną z głównych umiejętności szefa jest zdolność do takiego delegowania zadań, by były one wykonywane na odpowiednim, wymaganym przez przełożonego poziomie. Dokładnie, z oczekiwanym wynikiem, ale także z zaangażowaniem. Tyle teorii. W praktyce bowiem często jest tak, że to, co menedżer spokojnie...
Budowanie zaangażowania w zespołach. Jak motywować ludzi do efektywniejszej pracy Budowanie zaangażowania w zespołach. Jak motywować ludzi do efektywniejszej pracy
(40.20 zł najniższa cena z 30 dni)43.55 zł
67.00 zł(-35%) -
Dowiesz się, jak inspirować, przyciągać i zatrzymywać przy sobie wspaniałych ludzi, pisać niezawodny biznesplan, identyfikować wymagania rynku, tworzyć wyróżniający się plan marketingowy, przywiązywać klientów do siebie i stale poprawiać ich obsługę. Nauczysz się szeregu prostych, praktycznych i ...
Stwórz teraz wspaniałą firmę! Siedem etapów na drodze do wysokich zysków Stwórz teraz wspaniałą firmę! Siedem etapów na drodze do wysokich zysków
(35.40 zł najniższa cena z 30 dni)38.35 zł
59.00 zł(-35%) -
W tej książce zaprezentowano 75 KPI, które są uznawane za najbardziej istotne. Znajdziesz tu ich definicje wraz ze zwięzłym opisem, techniki obliczania, wreszcie ― co najważniejsze ― sposoby korzystania z tych narzędzi. Dzięki praktycznym przykładom niepostrzeżenie zaczniesz rozumieć ...
KPI, czyli kluczowe wskaźniki efektywności. 75 mierników ważnych dla każdego menedżera KPI, czyli kluczowe wskaźniki efektywności. 75 mierników ważnych dla każdego menedżera
(47.40 zł najniższa cena z 30 dni)51.35 zł
79.00 zł(-35%) -
Zakładasz firmę. Zakładasz ją, ponieważ to chcesz w życiu robić. Prowadzić własny biznes. Masz na niego pomysł, masz zdolności, cele, zapał, ręce i głowę do pracy. Jesteś gotów na poświęcenia, nadgodziny, od czasu do czasu nawet zarwane weekendy. I masz to: nie śpisz po nocach, pracujesz po 18 go...
Mindf*ck szefa. Żeby w końcu wyszło tak, jak wyjść nie chce Mindf*ck szefa. Żeby w końcu wyszło tak, jak wyjść nie chce
(17.90 zł najniższa cena z 30 dni)17.90 zł
59.00 zł(-70%) -
Design thinking, czyli myślenie projektowe. Wbrew pozorom ten sposób podejścia do biznesu nie jest przypisany wyłącznie do wielkich korporacji. Pracować w duchu design thinking może i powinna każda firma, której właścicielowi zależy na zwiększeniu wydajności, szybkim realizowaniu dobrych pomysłów...
Design Thinking. Jak wykorzystać myślenie projektowe do zwiększenia zysków Twojej firmy Design Thinking. Jak wykorzystać myślenie projektowe do zwiększenia zysków Twojej firmy
(20.90 zł najniższa cena z 30 dni)20.90 zł
69.00 zł(-70%) -
Dzięki tej książce je odzyskasz. Odzyskasz też równowagę, złapiesz oddech, pojedziesz na wakacje. Ale najpierw musisz sprawić, aby firma zaczęła działać jak dobrze naoliwiony mechanizm. Jak automat. To w sumie absurdalnie proste zadanie. W tym poradniku znajdziesz dokładne wyjaśnienie zasad dział...
Samograj. Zaprojektuj firmę, aby działała samodzielnie Samograj. Zaprojektuj firmę, aby działała samodzielnie
(14.90 zł najniższa cena z 30 dni)14.90 zł
49.90 zł(-70%)
Ebooka "Systemowe zarządzanie obroną żywności przed terroryzmem" przeczytasz na:
-
czytnikach Inkbook, Kindle, Pocketbook, Onyx Boox i innych
-
systemach Windows, MacOS i innych
-
systemach Windows, Android, iOS, HarmonyOS
-
na dowolnych urządzeniach i aplikacjach obsługujących formaty: PDF, EPub, Mobi
Masz pytania? Zajrzyj do zakładki Pomoc »
Audiobooka "Systemowe zarządzanie obroną żywności przed terroryzmem" posłuchasz:
-
w aplikacji Ebookpoint na Android, iOS, HarmonyOs
-
na systemach Windows, MacOS i innych
-
na dowolnych urządzeniach i aplikacjach obsługujących format MP3 (pliki spakowane w ZIP)
Masz pytania? Zajrzyj do zakładki Pomoc »
Kurs Video "Systemowe zarządzanie obroną żywności przed terroryzmem" zobaczysz:
-
w aplikacjach Ebookpoint i Videopoint na Android, iOS, HarmonyOs
-
na systemach Windows, MacOS i innych z dostępem do najnowszej wersji Twojej przeglądarki internetowej
Szczegóły książki
- ISBN Ebooka:
- 978-83-786-5367-7, 9788378653677
- Data wydania ebooka:
- 2022-08-25 Data wydania ebooka często jest dniem wprowadzenia tytułu do sprzedaży i może nie być równoznaczna z datą wydania książki papierowej. Dodatkowe informacje możesz znaleźć w darmowym fragmencie. Jeśli masz wątpliwości skontaktuj się z nami sklep@onepress.pl.
- Numer z katalogu:
- 184161
- Rozmiar pliku Pdf:
- 47.2MB
- Kategorie:
Zarządzanie
Spis treści książki
Wstęp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Rozdział 1. Problematyka jakości i bezpieczeństwa żywności . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
1.1. Pojęcie żywności i istota jej jakości . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
1.2. Bezpieczeństwo żywności . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
1.2.1. Ogólna istota bezpieczeństwa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
1.2.2. De! nicja i istota bezpieczeństwa żywności . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
1.2.3. Uwarunkowania formalno-prawne bezpieczeństwa żywności . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
1.3. Zagrożenia bezpieczeństwa żywności i ich konsekwencje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
1.3.1. De! nicje i rodzaje zagrożeń . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
1.3.2. Zagrożenia w żywności i ich przyczyny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
1.3.3. Konsekwencje zagrożeń w żywności i zjawisko new emerging risks . . . . . . . . . . . . . . 45
1.4. Kultura bezpieczeństwa żywności . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50
1.4.1. Kultura bezpieczeństwa w świetle pojęcia kultury organizacyjnej . . . . . . . . . . . . . . . 50
1.4.2. De! nicja, elementy i poziomy kultury bezpieczeństwa żywności . . . . . . . . . . . . . . . . 55
Rozdział 2. Terroryzm żywnościowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67
2.1. Pojęcie i zjawisko terroryzmu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68
2.2. Pojęcie i istota terroryzmu żywnościowego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 81
2.2.1. Podstawowe de! nicje i działania związane z terroryzmem żywnościowym . . . . . . . 81
2.2.2. Czynniki skażające i ich dotkliwość . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 85
2.2.3. Zakres i źródła terroryzmu żywnościowego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 88
2.3. Typologia i cechy terroryzmu żywnościowego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 90
2.3.1. Odmiany terroryzmu żywnościowego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 90
2.3.2. Cechy charakteryzujące terroryzm żywnościowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 95
2.4. Wybrane przypadki terroryzmu żywnościowego i ich skutki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 97
Rozdział 3. Mechanizmy ochronne, wytyczne i standardy na rzecz obrony żywności . . . . . 111
3.1. Obrona żywności i jej planowanie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 111
3.1.1. Pojęcie obrony żywności . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 111
3.1.2. Plan obrony żywności i jego realizacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 114
3.2. Obrona produktu spożywczego w żywnościowym łańcuchu dostaw . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 125
3.2.1. Istota żywnościowego łańcucha dostaw . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 125
3.2.2. Programy służące bezpieczeństwu żywnościowego łańcucha dostaw . . . . . . . . . . . . . 128
3.2.3. Normy i standardy dotyczące zarządzania ciągłością działania . . . . . . . . . . . . . . . . . . 137
3.3. Wytyczne WHO oraz programy FDA i USDA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 140
3.3.1. Podstawowe założenia wytycznych WHO . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 140
3.3.2. Obrona żywności w programach FDA i USDA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 148
3.4. Europejskie mechanizmy wczesnego ostrzegania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 161
3.5. Specy! kacja PAS 96 i standardy zatwierdzone przez GFSI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 167
3.5.1. Zalecenia specy! kacji PAS 96 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 167
3.5.2. Obrona żywności w świetle standardów rekomendowanych przez GFSI . . . . . . . . . . 178
Rozdział 4. Koncepcja systemu zarządzania obroną żywności . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 189
4.1. Pojęcie i istota systemu zarządzania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 190
4.1.1. System zarządzania w ujęciu de! nicyjnym . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 190
4.1.2. Podstawowe założenia i rozwiązania dotyczące systemu zarządzania . . . . . . . . . . . . 198
4.2. Samoocena jako mechanizm ewaluacji i doskonalenia systemu zarządzania . . . . . . . . . . . . 206
4.3. Pojęcie i struktura systemu zarządzania obroną żywności . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 215
4.3.1. De! nicja i główne założenia systemu zarządzania obroną żywności . . . . . . . . . . . . . 215
4.3.2. Wersja I systemu zarządzania obroną żywności . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 217
4.3.3. Wersja II systemu zarządzania obroną żywności . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 226
4.3.4. Wersja III systemu zarządzania obroną żywności . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 232
4.4. Model samooceny dojrzałości systemu zarządzania obroną żywności . . . . . . . . . . . . . . . . . 238
4.5. Empiryczna wery! kacja modelu i jej wyniki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 247
4.5.1. Założenia badawcze i ogólna charakterystyka organizacji
uczestniczących w badaniu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 247
4.5.2. Wery! kacja modelu w przedsiębiorstwie A . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 251
4.5.3. Wery! kacja modelu w przedsiębiorstwie B . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 260
4.5.4. Wery! kacja modelu w przedsiębiorstwie C . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 268
4.5.5. Wery! kacja modelu w przedsiębiorstwie D . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 276
4.5.6. Wery! kacja modelu w przedsiębiorstwie E . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 281
4.5.7. Wery! kacja modelu w przedsiębiorstwie F . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 290
Podsumowanie i wnioski . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 299
Wykaz najważniejszych skrótów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 309
Załączniki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 313
Bibliogra' a . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 325
Źródła zwarte i czasopisma . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 325
Netogra! a . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 343
Akty prawne, normy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 348
Spis rysunków . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 351
Spis tabel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 353
Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego - inne książki
-
Zagadnienia szczegółowo opisane w kolejnych rozdziałach niniejszej monografii i wskazują na bardzo dużą złożoność i różnorodność wyzwań, którym muszą stawić czoła zarządzający współczesnymi organizacjami w dobie globalnej gospodarki rynkowej. Procesy konsolidacyjne i g...
-
W rozumieniu autora odkrycia teorii chaosu można i należy stosować w odniesieniu do zjawisk społeczno-ekonomicznych, a szczególnie do badania funkcjonowania podmiotów gospodarujących. Podmioty te, ze swej natury, stanowią wyrafinowane i niezwykle skomplikowane systemy, łączące zar&o...
Teoria chaosu w badaniach funkcjonowania podmiotów gospodarujących. Wybrane zastosowania w sektorze ochrony zdrowia Teoria chaosu w badaniach funkcjonowania podmiotów gospodarujących. Wybrane zastosowania w sektorze ochrony zdrowia
-
W książce przedstawiono ocenę porównawczą roli kraju, sektora i wielkości podmiotu w kształtowaniu struktury kapitału przedsiębiorstw w wybranych krajach Unii Europejskiej. W części teoretycznej dokonano przeglądu wyników dotychczasowych prac badawczych nad tymi zagadnieniami. Przeg...
Wpływ kraju i sektora oraz wielkości przedsiębiorstwa na strukturę kapitału przedsiębiorstw w krajach Unii Europejskiej Wpływ kraju i sektora oraz wielkości przedsiębiorstwa na strukturę kapitału przedsiębiorstw w krajach Unii Europejskiej
-
Celem niniejszej rozprawy jest przedstawienie oryginalnej koncepcji zintegrowanego systemu monitoringu bezpieczeństwa transportu morskiego (ZSMBTM) zbudowanego w oparciu o narzędzia modelowania procesów, identyfikacja potencjału ekonomizacji i próba wskazania optymalnych opcji strat...
Monitoring bezpieczeństwa transportu morskiego - modelowanie systemów - strategie ekonomizacji Monitoring bezpieczeństwa transportu morskiego - modelowanie systemów - strategie ekonomizacji
-
Głównym celem naukowym pracy jest implementacja wybranych reguł wyceny przedsiębiorstw, zwłaszcza w zakresie wyznaczania stóp dyskontowych, do procesu wyceny nieruchomości komercyjnych. Zamierzeniem autora jest uzupełnienie teorii wartości przez opracowanie formuł umożliwiających za...
Dylematy wyceny nieruchomości komercyjnych w Polsce Dylematy wyceny nieruchomości komercyjnych w Polsce
-
Przedmiotem badań w niniejszej monografii jest właśnie konkurencyjność portów morskich. Obszar badań konkurencyjności jest wymagający ze względu na dużą liczbę czynników konkurencyjności, niekiedy wzajemnie powiązanych, o różnym znaczeniu oraz intensywności oddziaływania. Czy...
Konkurencyjność portów morskich. Teoria i praktyka Konkurencyjność portów morskich. Teoria i praktyka
-
Niniejszy podręcznik jest swego rodzaju suplementem kilkakrotnie wznawianej w Wydawnictwie UG Polityki gospodarczej, również pod redakcją Henryka Ćwiklińskiego. Uwzględniając uniwersalne zasady polityki gospodarczej, autorzy podejmują tu wiele aktualnych problemów, w tym burzliwie w...
Wyzwania dla polityki makroekonomicznej na początku XXI wieku Wyzwania dla polityki makroekonomicznej na początku XXI wieku
(21.06 zł najniższa cena z 30 dni)21.71 zł
28.00 zł(-22%)
Dzieki opcji "Druk na żądanie" do sprzedaży wracają tytuły Grupy Helion, które cieszyły sie dużym zainteresowaniem, a których nakład został wyprzedany.
Dla naszych Czytelników wydrukowaliśmy dodatkową pulę egzemplarzy w technice druku cyfrowego.
Co powinieneś wiedzieć o usłudze "Druk na żądanie":
- usługa obejmuje tylko widoczną poniżej listę tytułów, którą na bieżąco aktualizujemy;
- cena książki może być wyższa od początkowej ceny detalicznej, co jest spowodowane kosztami druku cyfrowego (wyższymi niż koszty tradycyjnego druku offsetowego). Obowiązująca cena jest zawsze podawana na stronie WWW książki;
- zawartość książki wraz z dodatkami (płyta CD, DVD) odpowiada jej pierwotnemu wydaniu i jest w pełni komplementarna;
- usługa nie obejmuje książek w kolorze.
Masz pytanie o konkretny tytuł? Napisz do nas: sklep[at]helion.pl.
Książka, którą chcesz zamówić pochodzi z końcówki nakładu. Oznacza to, że mogą się pojawić drobne defekty (otarcia, rysy, zagięcia).
Co powinieneś wiedzieć o usłudze "Końcówka nakładu":
- usługa obejmuje tylko książki oznaczone tagiem "Końcówka nakładu";
- wady o których mowa powyżej nie podlegają reklamacji;
Masz pytanie o konkretny tytuł? Napisz do nas: sklep[at]helion.pl.
Książka drukowana
Oceny i opinie klientów: Systemowe zarządzanie obroną żywności przed terroryzmem Małgorzata Wiśniewska (0) Weryfikacja opinii następuję na podstawie historii zamówień na koncie Użytkownika umieszczającego opinię. Użytkownik mógł otrzymać punkty za opublikowanie opinii uprawniające do uzyskania rabatu w ramach Programu Punktowego.