Kulisy Kulinarnej Akademii

Kulisy Kulinarnej Akademii

Autor: 

Ocena:
   4.4/6  Opinie  (9)
Stron: 352
Ksiazka drukowana Druk (oprawa: miękka) 3w1 w pakiecie: PdfPDF ePubePub MobiMobi
Wydawca: Editio
Wydawca: Editio
Cena:
39,90 zł
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 7,98 zł
31,92 zł 39,90 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka

Druk
Książka drukowana
39,90 zł
eBook
Pdf ePub Mobi
31,92 zł
39,90 zł

Polak w kulinarnej stolicy świata

18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja została zlikwidowana, co przypieczętowało koniec osiemdziesięcioletniej obecności języka polskiego na tej antenie. Marek Brzeziński poświęcił tej redakcji dwadzieścia jeden lat życia. Dzień wcześniej wygłosił ostatni wykład dla studentów Uniwersytetu Schillera w Paryżu, gdzie pełnił funkcję profesora… od dwudziestu jeden lat. Dzień po dniu skończyły się sprawy, które przez dwie dekady stanowiły główny nurt życia zawodowego Marka Brzezińskiego nad Sekwaną. Zamknął za sobą drzwi uczelni i przekroczył próg akademii…

Le Cordon Bleu to jedna z najważniejszych światowych świątyń gotowania - założona w 1895 roku, obecna w piętnastu krajach świata, kształcąca 18 tysięcy studentów rocznie. Dla Marka Brzezińskiego stała się szkołą francuskiego życia kulinarnego oraz inspiracją do podróży przez smaki i smaczki Francji. Dziś autor dzieli się z Czytelnikami opisem swej paryskiej przygody, zapraszając do wspólnego zwiedzania stolicy Francji widzianej z perspektywy ucznia najsławniejszej szkoły kulinarnej.

(…)To, co mnie tam spotkało, przerosło moje wyobrażenia. Kulinarna świątynia - a w jej wnętrzu reżim jak w oddziale pułku specjalnego piechoty morskiej. Świat, z którego istnienia trudno było sobie zdać sprawę - świat musztry i rozkoszy podniebienia. Odkrywałem to z oczyma otwartymi ze zdumienia. Po ponad pół wieku obcowania ze sobą odkrywałem też siebie. To chyba było w tej całej przygodzie najbardziej zaskakujące.(…)

 


Hej!
Noże w dłoń!


 

Marek Brzeziński - z wykształcenia anglista i psycholog (Uniwersytet Łódzki), doktor nauk humanistycznych (Uniwersytet Gdański) oraz… absolwent Akademii Kulinarnej Le Cordon Bleu. Przez dwadzieścia jeden lat wykładał psychologię i antropologię kultury na Uniwersytecie Schillera w Paryżu, będąc równocześnie pracownikiem Radia France Internationale. Autor książki o Nicolasie Sarkozym, Polityk i gwiazda mediów. Dziennikarz, pisarz, korespondent Polskiego Radia we Francji. Mąż i ojciec czworga dzieci, pasjonat narciarstwa i rodzinnej Łodzi, którą uważa za najpiękniejsze miasto na świecie. O Francji i jej smakach opowiadał w radiowej Trójce w audycji Kulisy Kulinarnej Akademii. Paryż poznają z nim także czytelnicy tygodnika "Angora", który publikuje jego kulinarno-kulturalne reportaże ze światowej stolicy smaku.

 

Patroni medialni:

Prolog. Od Łodzi do korony (7)

Rozdział 1. Hej, noże w dłoń (21)

Rozdział 2. Błękitna Wstążeczka (33)

Rozdział 3. Koszary i generałowie (47)

Rozdział 4. Sól, wasabi i musztarda (57)

Rozdział 5. Kumple i piękne koleżanki (75)

Rozdział 6. Dorada, rekin i anyżówka (101)

Rozdział 7. Landy pachnące żywicą i... piersią kaczki w borowikach (123)

Rozdział 8. Bask. To brzmi dumnie (135)

Rozdział 9. Szczupak, królik, wino i alchemia (145)

Rozdział 10. Celtowie, diabeł morski i Zaczarowany Las (161)

Rozdział 11. Normandia. Kraina mlekiem i cydrem płynąca (183)

Rozdział 12. Fenicjanie, zupa rybna i Prowansja (205)

Rozdział 13. Hej, góry, moje góry i "choinówka" (229)

Rozdział 14. Ryba, Max i Dracula (255)

Rozdział 15. Wino i ślimaki (267)

Rozdział 16. Szampan, świńska nóżka i fasolka po bretońsku z Tuluzy (285)

Rozdział 17. Tancbuda, Bond i suflet (309)

"Chapsiki", czyli epilog (341)

6
(1)
5
(2)
4
(6)
3
(0)
2
(0)
1
(0)

Liczba ocen: 9

Średnia ocena
czytelników

  


okladka
  Ocena : 6 

Autor, przez wiele lat dziennikarz polskiej sekcji Radia France Internationale, po zlikwidowaniu przez Radio polskiej sekcji, wziąwszy odprawę postanowił przeznaczyć ją na opłacenie rocznego kursu w najsłynniejszej szkole kulinarnej świata - paryskiej Le Cordon Bleu. I chwała Mu za to, bowiem dzięki temu napisał wspaniałą książkę. Autor podaje sporo ciekawych przepisów, które z powodzeniem można stosować również w naszych domach. Wszystkie składniki bez problemu można bowiem kupić w delikatesach lub przez internet. Świat się skurczył... do wielkości stołu W miarę czytania odkryjemy, co dzieje się za zamkniętymi dla postronnych obserwatorów drzwiami Le Cordon Bleu, zajrzymy do pomieszczeń kuchennych, odwiedzimy "Sezam", czyli miejsce, gdzie przechowuje się produkty potrzebne do nauki i przygotowania dań. Na przylądku Cap Ferret wybierzemy się na suto zakrapianą różowym winem wyprawę na rekiny, podczas której autor wspólnie z organizatorami znalazł się niechcący na poligonie morskim, gdzie akurat miały odbyć się testy nowej rakiety. Przy okazji dowiemy się, jak zrobić doradę w sosie anyżkowym. W Kraju Basków przygotujemy ślimaki po baskijsku. Nad Loarą nauczymy się faszerować ziołami szczupaka. W Bretonii zajadać się będziemy owocami morza. W Normandii napijemy się cydru przyrządzając perliczkę po normandzku. W pachnącej lawendą Prowansji przygotujemy najsłynniejszą zupą rybną, czyli bouillabaise. W Alpach rozgrzejemy się raclette i napijemy się wina po sabaudzku. W Alzacji nafaszerujemy pstrąga smardzami. I tak dalej, i tak dalej... Dowiemy się z tej książki prawie wszystkiego o winach, serach i ślimakach. Dowiemy się, że kuchnia francuska jest w dużej mierze kuchnią regionów. Często prostą, chłopska i sycącą. Jednak wyznawcy Joela Roubuchon'a również znajdą coś dla siebie. Jeśli uwielbiasz gawędy o jedzeniu w stylu Roberta Makłowicza lub Piotra Adamczewskiego, jeśli fascynuje Cię czytanie o innych krajach przez pryzmat kuchni w stylu Anthony Bourdain'a, a przede wszystkim jeśli kochasz jeść - kup tę książkę! 351 stron czyta się jednym tchem. To nie tylko relacja z nauki w Kulinarnej Akademii, ale i fascynująca wędrówka po stołach i regionach całej Francji. Kuchnia francuska uchodzi za najlepszą, ale i jedną z najtrudniejszych. Dzięki lekturze "Kulisów..." przekonać się możemy, że wcale taka niedostępna nie jest. Ba, moje oczy się otworzyły i przeświadczenie, że kuchnia francuska jest nadęta i pretensjonalna, ulotniło się jak dym z komina. Polecam gorąco!
  Ocena : 5 

Kolejna książka pióra autora, którego głos jak i kulinarne fascynację można było usłyszeć w Trójce. Na co dzień korespondent z kraju wina i żabich udek pochyla się nad światem najlepszej szkoły gastronomicznej we Francji.
  Ocena : 5 

Bardzo lubię "trójkowe" relacje pana Brzezińskiego, zwłaszcza język, jakim się posługuje. Czytając "Kulisy..." nie zawiodłem się: jest wszystko, z czego słynie pan Brzeziński - cudowny humor, niesamowita poetyka porównań, fascynujący styl. Polecam!
  Ocena : 4 

Książka dobra, zabrakło mi pełnych przepisów, tak żeby zobaczyć w kuchni jak to jest i przeżywać podróż razem z Autorem. Czasami opisy trochę się przedłużają, mimo wszystko polecam wszystkim amatorom kulinarnych podróży.
  Ocena : 4 

Fajna książka
  Ocena : 4 

Ciekawa pozycja
  Ocena : 4 

Dosyć ciekawie się czyta, mnóstwo ciekawostek.
  Ocena : 4 

Książka bardzo ciekawa, z mnóstwem szczegółów, chyba aż nazbyt, musiałam zrobić przerwę, żeby wrócić i doczytać do końca. Świetnie się sprawdzała, kiedy była we fragmentach czytana przez autora w radiowej 'Trójce'. Do przeczytania przed podróżą do Francji.
  Ocena : 4 

Kuchnia francuska z polskiej perspektywty.
płatności onepress.pl